استان گلستان در امر احیا و توسعه جنگل ها با میانگین سالانه ۴ هزار هکتار جنگلکاری، در کشور پیشتاز است.
مهندس «صفرقلی خواجه» مدیر کل منابع طبیعی استان گلستان افزود: تا پایان سال ،۸۴ ۳۳۰۰ هکتار عرصه برای جنگلکاری خریداری که به توسعه و احیای جنگل های استان منجر شده است. وی تصریح کرد: برنامه احیا و توسعه جنگل در چهار استان شمالی کشور در حال اجرا است که استان گلستان با ۶۰ درصد عملیات جنگلکاری و احیا در این مورد رتبه نخست را داراست.
به گزارش آفتاب، خواجه برداشت چوب برای سوخت و چرای دام را از جمله عوامل تخریب کیفی جنگل ها دانست و گفت: جنگل های استان در آغاز تا حوالی رود قره سو ادامه داشته که احیای آنها تا نقطه آغازین امری ناشدنی به نظر می رسد اما استان گلستان در روند افزایشی توسعه جنگل های خود قرار دارد.
وی افزود: از آنجایی که انسان و دام به عنوان عوامل تخریب در ابتدا به بهترین نقاط جنگل آسیب می رسانند، لطمات شدیدی به کیفیت جنگل ها وارد آمده و هرچند جنگل ها وجود دارد اما مناسب ترین و بهترین گونه های موجود از میان می روند.
خواجه بیان داشت: رفع نیاز سوختی و چرای دام در جنگل ها از جمله دلایل تخریب سنتی عرصه هاست که به معیشت جنگل نشینان بستگی مستقیم دارد.
به گفته وی، طرح های عمرانی داخل جنگل ها مانند آبخیزداری و بهره برداری از معادن هرچند موجب تخریب این عرصه ها می شود اما به دلیل ایجاد اشتغال و بهبود شرایط زندگی اهالی می تواند بخشی از خسارات را جبران کند به همین خاطر طبق قانون، برداشت جنگل برای ایجاد طرح های عمرانی تا ۴ هکتار مجاز است.
خواجه گفت: بطور مثال فعال شدن تونل زغال سنگ در جنگل کمک به اشتغال جنگل نشینان است و این مسأله درآمد کسانی که در سطح جنگل ها فعالیت های دامداری و سنتی دارند را افزایش داده و از تخریب بیشتر عرصه های جنگلی جلوگیری می کند.
همچنین به گفته وی در دهه گذشته برداشت چوب از جنگل های گلستان از ۳۰۰ به ۱۲۰ هزار متر مکعب کاهش یافته است و هم اکنون استحصال چوب از جنگل های استان توسط ۵۶ شرکت بهره برداری در قالب طرح های جنگلداری و بطور مطالعه شده انجام می شود.
وی کاهش برداشت چوب از جنگل های استان را در راستای طرح صیانت از جنگل های شمال برشمرد و افزود: تخریب بی رویه جنگل ها موجب لخت شدن خاک، فرسایش و سیل در استان شده، است که بازسازی جنگل های نابود شده سیل خیزی این مناطق را جبران خواهد کرد.
استان گلستان دارای جنگل های انبوه کم نظیری است که از گونه های کمیاب و بازمانده دوره سوم زمین شناسی است و در حدود ۴۰۰ هزار هکتار وسعت دارد.
مطالبت را بیشتر کن