پرواز سایوز-15 از همان آغاز با نحسی مواجه بود. طبق سنت پرواز میبایست کیهاننوردانی در سفر بعدی شرکت کنند که اعضای جانشین گروه قبلی بودند. اما مسئولین فضایی شوروی تصمیم گرفتند به جای وولینف و ژولوبف، یعنی گروه ذخیره سایوز14، با ناو کیهانی سایوز-15 دو نفر دیگر یعنی سارافانف و دیومین آموزش برای پروازرا ادامه دهند و دونفری که اعضای جانشین پرواز سایوز-14 بودند دراین مأموریت همچنان به عنوان ذخیره بمانند. این اطلاعات زمانی به آنها دادند که سفر کیهاننوردان سایوز-14 در حال پایان بود. |
مسئولین به ژولوبف و وولینف گفتند از آنهادر ایستگاه قویتر بعدی استفاده شود و آنان به دلیل بالابودن دانش و توانایی، باید ایستگاه فضایی بعدی را راهاندازی کنند. گفتن «ایستگاه جدید» راحت است اما تا پرتاب آن دو سال باقی بود. وولینف که از سال 1969 در انتظار سفر بعدی روزشماری کرده بود، از این قضیه خیلی ناراحت شد و به حالت قهر به مرخصی رفت.
کمیسیون دولتی تصمیم گرفت زودوف و روژدستونسکی به عنوان اعضای ذخیره سارافانف و دیومین ایفای نقش کنند. وولینف و ژولوبف به عنوان ذخیره دوم اعلام شدند اما آنها حتی در زمان پرتاب سایوز-15، به بایکونور هم نرفتند.
در ساعت 19:58 روز 26 اوت 1974 یک موشک سایوز، سکوی پرتاب شماره 1 پایگاه پرتاب های فضایی بایکونور را ترک گفت تا "گنادی سارافانف" و "لو دمین" را به مدار زمین برساند. با توجه به استقرار ایستگاه مداری سالوت -3 در ژوئنهمان سال و کار گروه کیهان نوردان سایوز-14 در این ایستگاه، انتظار میرفت که کیهان نوردان سایوز-15 نیز مأموریت مشابهی را به انجام رسانند. بر خلاف انتظار کارشناسانی که منتظر اعلام چنین خبری بودند، در ساعت 08:00 روز 28 اوت، خبرگزاری رسمی شوروی، تاس گزارش داد « ... در دومین روز سفر، سارافانف و دیومین آزمایشهایی را در جهت ارتقای روشهای گوناگون پرواز و افزایش تواناییهای فنی خود به انجام رساندند. در جریان این مانورها،کپسول فضایی سایوز-15 آنها، ایستگاه فضایی سالوت -3 را به طور مکرر ردیابی کرد و درستی عمل تمام دستگاههای ناو کهمربوط به گامهای مختلف ردیابی ایستگاه فضایی بود با دقتمورد بررسی قرار گرفت...»
این اطلاعیه طوری تنظیم شده بود که مشخص نمیشد هدف از پرتاب تنها "ردیابی" و تمرین عملیات مربوطه بوده است یا "اتصال" به ایستگاه مداری. اما کارشناسانمیدانستند که سایوز-15 در انجام مأموریت خود دچار مشکل شده است.
سایوز-15 از نوع جدید ناوهای فضایی سایوز بود که باتری خورشیدی نداشت. با توجه به این مطلب، کیهاننوردان یا باید سریع به ایستگاه مداری متصل میشدند و یا بعد از 2 روز پرواز به زمین باز میگشتند. این محدودیت انرژی، اجازه پرواز طولانی تر از 60 ساعت را به آنها نمیداد.
اما واقعیت ماجرا چه بود؟ پرتاب ناو با موفقیت انجام شد. تقریباً بعد از یک شبانه روز پرواز، ناو در نزدیکی ایستگاه قرار گرفت. سامانه ردیابی و اتصال خودکار « ایگلا» شروع به کار کرد اما در اینجا اتفاق ناگواری افتاد:ایگلا فاصله 350 متری تا ایستگاه را اشتباهاً 20 کیلومتر محاسبه کرد و فرمان سرعت گرفتن را به موتورها داد. در نخستین لحظهها کیهاننوردان متوجه اشتباه دستگاه خودکار نشدند در نتیجه ناو با سرعت 20 متر در ثانیه به ایستگاه نزدیک میشد. خوشبختانه به دلیل مشکل دستگاه ردیابی، ناو و ایستگاه در یک خط نبودند و 40 متر با هم فاصله داشتند. به این ترتیب ناو از کنار ایستگاه گذشت. چنانچه این اشتباه رخ نمیداد ناو کیهانی با سرعت زیادی به ایستگاه فضایی برخورد میکرد. کیهاننوردان متوجه فضیه نشدند اما مرکز هدایت زمین فهمید که سامانه ایگلا درست کارش را انجام نداده و دستگاه هدایت خودکار را از فعالیت انداخت. در طراحی سایوز، نوع کمکی یا جانشین برای "ایگلا" پیشبینی نشده بود.
کیهاننوردان بعد از این شکست اعلام آمادگی کردند که کار را با سامانه دستی ادامه دهند و ناو خود را به ایستگاه مداری متصل سازند اما پایین آمدن میزان سوخت ناو باعث گردید که مسئولین مرکز هدایت پرواز به کیهان نوردان دستور دهند به کار خود در فضا خاتمه دهند و دستگاه های هدایت ناو را در وضعیت بازگشت فوری قرار دهند. سارافانف و دیومین مجبور شدند در شرایط اضطراری به زمین باز گردند.
سایوز-15 سرانجام در شبانگاه 28 اوت مسیر فرود را در پیش گرفت و در ساعت 20:10 روز 28 اوت در استپهای قزاقستان بر زمین نشست. در منطقه باران میبارید، این دومین فرود شبانگاهی یک ناو کیهانی در تاریخ کیهاننوردی شوروی بود. جالب آن که روز بعد روزنامهها نوشتند که کیهاننوردان با موفقیت کار خود را به اتمام رسانده و به زمین بازگشتند !
برای بررسی دلایل حادثه کمیسیونی به ریاست چرنوکف تشکیل شد. سازندگان سامانه الحاق، کیهاننوردان را مقصر می دانستند و معتقد بودند آنان باید با هوشیاری بیشتری به اطلاعات توجه میکردند و دستگاه نزدیک شدن را خاموش میکردند.
روششناسان مرکز آموزش پرواز از کیهاننوردان دفاع میکردند و میگفتند درباره چنین وضعیتی به آنها اطلاعات نداده بودید. کمیسیون دولتی سرانجام به این نتیجه رسید که سامانه «ایگلا» باید تصحیح و بازسازی شود.
گنادی سارافانف و لو دمین دیگر هیچگاه به فضا سفر نکردند.
. سیروس برزو، روزنامهنگار علمی و پژوهشگر تاریخ فضانوردی .
. ... ... ... ... ... ... ... .
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این سفر، پیوندهای زیر را ببینید:
... کپسول فضایی سایوز
... مشخصات مأموریت سایوز 15
... سالوت-3، اقامتگاهی در فضا
... ایگلا، سیستم رادیویی ملاقات در فضا و الحاق
خواندن ماجراهای زیر را نیز به شما توصیه میکنیم:
... فضانوردی که غرور، او را روتوش کرد!!
... یک داستان : اولین تصویر ارسالی از مریخ چگونه بازیابی شد