اکثر مردم فکر می کنند کار یک مهندس شیمی با مواد شیمیایی و در آزمایشگاه های شیمی است ولی در واقع اینگونه نیست. کار اصلی یک مهندس شیمی طراحی و نظارت بر واحد های تولید مواد شیمیای می باشد. به طور کلی این واحد ها از قسمت های مختلف زیر تشکیل شده است:
۱) مخزن خوراک : Feed Tank
۲)رآکتور : Reactor
۳)بخش جدا سازی : Separation
بخش جدا سازی شامل : برج تقطیر ـ برج جذب ـ دستگاه کریستالایزرـ فیلتر ـ خشک کن و ...
بخشهای اتباطی شامل:
۱) لوله ها Tube
۲) پمپها و کمپرسور ها : pump & Compressor
۳) مبدل های حرارتی : Heat Exchange
سرویسهای جانبی شامل : Utility
۱) برق Electrical
۲) سوخت Fuel
۳)دیگ حرارتی Boiler
۴) مشعل Berner
۵) آب مقطر و آب سرد feed water & cold water
یک مهندس شیمی باید بتواند برای یک فرایند خاص این قسمت ها را طراحی کند البته موارد ذکر شده کلی است و ممکن است در یک فرایند نیاز به برخی از این قسمتها نباشد. بسیاری از جزئیات نیز ذکر نشد.
مهندس شیمی شامل چهار زیر گروه نفت ـ گاز ـ پتروشیمی ـ و پلیمر می باشد . تفاوت اصلی این رشته ها در نوع سیالی که در این واحد ها جریان دارد و نوع محصول و مواد اولیه آن می باشد. هر یک از این مهندسهای شیمی باید بتواند متناسب با سیال های مربوطه این قسمت ها را طراحی و کنترل کند.
مهندسی صنایع پلیمر
این رشته زیرشاخه مهندسی شیمی میباشد و در چند سال اخیر از مهندسی شیمی ـ صنایع پتروشیمی جدا شد ؛ مهندسی صنایع پلیمر بسیار شبیه مهندسی پتروشیمی است و واحدهای درسی مشترک زیادی با این رشته دارد (حدود ۹۶ واحد) . وظیفه یک مهندس پلیمر طراحی و کنترل واحدهای صنعتی فوق برای سیالات پلیمری می باشد.
در واقع مشکل ترین رشته در این چهار گروه پلیمر میباشد زیرا در بقیه گروه ها با سیالت روان سر و کار دارند ولی در پلیمر با سیالت با ویسکوزیته ( گران روی ) بالا سر و کار دارد که جریان دادن این گونه سیالات بسیار مشکل است.
بهترین برنامه های نرم افزاری برای چنین طراحیهایی HYSYS و ASPENمخصوصاً ASPEN میباشد و یک مهندس پلیمر باید با این برنامه ها آشنایی کامل داشته باشد .
کشور ایران بدلیل داشتن منابع عظیم نفت و گاز نیاز مبرمی به مهندسهای شیمی (کلیه گرایشها) دارد برای مثال پس از تکمیل فازهای پارس جنوبی نیاز به بیش از ۳۲ هزار مهندس شیمی میباشد .
تعریف خوبی از مهندسی شیمی بود مهندس
یک مهندس شیمی